Fibrele (firele) utilizate in industria textila pot avea provenienta vegetala, animala sau minerala-sintetica.
Pentru activitati curente, care nu necesita efort mare, este recomandat sa purtam fibre naturale. Pentru activitatile sportive este recomandat sa utilizam fibrele artificiale, proiectate pentru a asigura confort si performanta. Pentru activitati lucrative este necesar sa ne adaptam echipamentul in functie de domeniul de activitate. Oricare ar fi natura fibrelor, acestea nu trebuie sa contina sau sa degaje substante toxice, deoarece prin purtarea pe perioade indelungate toxinele pot fi absorbite prin piele si dauneaza grav sanatatii. Copii, in special, nu trebuie sa intre in contact cu materiale nocive deoarece sunt cei mai grav afectati de aceste substante.
- FIBRE NATURALE
- FIBRE SINTETICE – DIN MATERIALE NATURALE
- FIBRE SINTETICE – DIN MATERIALE SINTETICE
FIBRE NATURALE

BUMBAC
Bumbacul este cel mai cunoscut material natural din industria textilă. Acesta se caracterizează prin proprietăți precum moliciune, flexibilitate, rezistență, capacitate de absorbție și imperrespirabilitate. Este plăcut la atingere și rezistă la temperaturi ridicate. Acesta este adeseori folosit în combinație cu materiale sintetice sau elastan.

BUMBAC ORGANIC
Bumbac obținut din culturi ecologice, prelucrat sub un control strict în toate etapele producției. Cei mai mari producători se află în Turcia, India, SUA și China.

SUPIMA ®
SUPIMA ® este marca ce definește bumbacul cel mai fin, produs la nivel global într-un procent redus de 1%. Acest soi de bumbac Pima, cultivat în SUA, are o istorie de peste 100 ani. Fibra sa discontinuă extra-lungă este de două ori mai puternică decât fibra de bumbac obișnuită. Este rezistent la acțiuni de deteriorare sau rupere, astfel că produsele confecționate din acest tip de bumbac sunt incredibil de netede, rezistente, nu se scămoșează și își mențin forma și aspectul pentru un timp îndelungat.
FIBRE SINTETICE – DIN MATERIALE NATURALE

FIBRA DE BAMBUS
Fibra de bambus este o fibră obținută din celuloză regenerată. Are proprietăți de termoreglare, antibacteriene, antimicotice și antistatice. Fibra de bambus este mai puternică și are o capacitate de absorbție de 3 ori mai mare în comparație cu bumbacul, rezistență la spălări frecvente și își păstrează proprietățile timp îndelungat. Vă recomandăm să nu folosiți balsam în timpul spălării, întrucât acesta poate reduce capacitatea acesteia de absorbție.

VISCOZĂ
Fibra de viscoză este o fibră chimică artificială obținută din celuloză regenerată. Materia primă pentru producția fibrei de viscoză este lemnul sau bumbacul. Aceasta este imperrespirabilă și are o capacitate ridicată de absorbție. În comparație cu bumbacul, este mai moale la atingere, mai fină și mai lucioasă.
FIBRE SINTETICE – DIN MATERIALE SINTETICE

ELASTAN
Elastanul este o fibră sintetică poliuretanică, foarte fină și rezistentă. Punctul forte este nivelul ridicat de elasticitate. Elastanul poate căpăta prin întindere o lungime de trei până la șapte ori mai mare decât cea inițială, fără a se rupe. Este întotdeauna folosit în combinație cu alte materiale, asigurând stabilitatea formei, mărind nivelul de elasticitate, și reduce gradul de șifonare a materialului. Elastanul are o rezistență scăzută la temperaturi ridicate.

POLIESTER
Poliesterul este o fibră sintetică, obținută prin modificarea materiei prime. Fibra este foarte puternică și poate avea dimensiuni diferite, fie mai groasă sau foarte subțire (micropoliester). Materialul are un nivel ridicat de durabilitate, capacitate de uscare rapidă și este ușor de întreținut, fiind ideal pentru activități sportive. Prin procese chimice și mecanice, pot fi modificate proprietățile acestuia, în funcție de scopul utilizării (izolație temică, impregnare)

POLIAMIDĂ
Procesul de obținere a poliamidei este similar cu cel al poliesterului. Materialul are un nivel ridicat de durabilitate, este ușor de întreținut și își menține forma și aspectul pentru un timp îndelungat. De asemenea, are o capacitate de uscare rapidă datorită unei absorbții reduse de umezeală . Are o rezistență la abraziune de două ori mai mare în comparație cu poliesterul. Fibra poate avea dimensiuni diferite, ca la poliester, fie mai groasă sau foarte subțire. Tratamentele chimice și mecanice influențează proprietățile produsului finit.

POLIPROPILENĂ
Fibrele de polipropilenă au o suprafață dură și netedă, cu o rezistență ridicată la abraziune. Acestea s-au dovedit a avea proprietăți hidrofuge datorită unei absorbții reduse de apă, astfel menținându-și forma și aspectul, precum și rezistența materialului chiar și în medii umede. Materialul finit este ușor și testele arată o bună izolație termică.
Sursa documentarii : Malfini, RIMEK,Piccolio